. The Fisher Museum at Harvard Forest
hamburger

. The Fisher Museum at Harvard Forest

Projected view showing display cases for the individual dioramas on lower level
Projected view showing display cases for the individual dioramas on lower level

The Fisher Museum at Harvard Forest was built to house a sequence of dioramas describing changing conditions of the forest landscape over time. Originally conceived as a two storey hall, in the nineteen-sixties a new floor was inserted at gallery level, subdividing the hall horizontally into two discrete levels. This study reconstructs the original form of the museum interior. Thanks to David Foster of Harvard Forest for initiating and supporting the project.

Isometric view showing soffit, roof structure and galleries, with individual housings for each diorama at the lowest level.
Isometric view showing soffit, roof structure and galleries, with individual housings for each diorama at the lowest level
Visualisation with viewpoint at ground level showing illuminated cases for each diorama.
Visualisation with viewpoint at ground level showing illuminated cases for each diorama
Visualisation from gallery level.
Visualisation from gallery level
Original blueprint | front and rear elevations
Original blueprint | front and rear elevations
Original blueprint | flank elevations
Original blueprint | flank elevations
Original blueprint | ground floor plan
Original blueprint | ground floor plan
Original blueprint | plan at gallery level
Original blueprint | plan at gallery level
Original blueprint | section showing entry stair and top-lit housing for central diorama
Original blueprint | section showing entry stair and top-lit housing for central diorama
all images and text, except where otherwise credited
© Peter Beard 2021